Bauk opleo po hdz-u i njemačkom bildu / 'HDZ-ova presica je trebala imati naziv erotski mediji, a ne europski mediji'

Ministar uprave i član predsjedništva SDP-a Arsen Bauk sarkastično je reagirao na press-konferenciju HDZ-a kojoj je povod bio napis njemačkog tabloida Bilda da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij

25.5.2015.
18:03
VOYO logo

Ministar uprave Arsen Bauk odgovorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare na HDZ-ovu konferenciju za novinare naziva 'Europski mediji: Hrvatskoj prijeti grčki scenarij', na kojoj su se Ivan Šuker i Ivana Maletić osvrnuli na pisanje njemačkog lista Bild am Sonntag koji je, pozivajući se na tajnu analizu Europske komisije, objavio da bi Hrvatska mogla postati nova Grčka.

Image
loše upravljanje i neprovođenje reformi /

Njemački Bild: 'Hrvatska bi mogla postati nova Grčka, prijeti joj stečaj'

Image
loše upravljanje i neprovođenje reformi /

Njemački Bild: 'Hrvatska bi mogla postati nova Grčka, prijeti joj stečaj'

Bauk je poručio kako su izvor ekonomskih informacija za HDZ europski tabloidi. 'Jedini europski medij koji je objavio da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij je tabloid Bild, koji se ne može smatrati relevantnim. S druge strane, objavljeni su mnogi podaci europskih institucija koji jasno pokazuju napredak koji smo ostvarili', kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Danas je HDZ-a imao presicu na temu "Europski mediji: Hrvatskoj prijeti grčki scenarij". Koliko god se oni na presici pokušavali ograditi od toga o kojim je europskim medijima riječ, samo jedan europski medij objavio je nešto slično pod takvim naslovom, a to je njemački tabloid Bild. Imali ste priliku vidjeti razinu na koju se referira HDZ (prije početka presice u prostorijama SDP-a vrtjele su se dvije naslovnice Bilda s golim ženama, op.a.) tako da bi možda točan naziv presice trebao biti erotski mediji, a ne europski mediji', rekao je Bauk.

'Očito ima onih koji misle da ne živimo na istom kontinentu. Kao da imamo dvije različite Europe, ona službena koja pohvaljuje rad naše Vlade i ona druga, tabloidna, HDZ-ova, koja vidi nešto sasvim drugo', dodao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk istaknuo pozitivne podatke Eurostata

"Eurostat je ovih dana objavio da je Hrvatska pri vrhu EU u kontekstu najvećeg rasta robnog izvoza te najvećeg rasta zaposlenosti", dodao je SDP-ov ministar uprave.

"Istaknuo je nekoliko efekata integracije Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Već u prvoj godini vidljivi su indirektni učinci članstva u EU, a u narednim godinama će se vidjeti još više, posebno vezano za punu integraciju na EU tržište, povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, a time i rast zaposlenosti. Zaredale su dobre vijesti koje to potvrđuju, a koje ujedno govore o promjeni gospodarskih trendova koji su započeli u 2014. i nastavljeni u 2015. godini", stoji u SDP-ovom priopćenju s konferencije za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedavno je i povjerenik Europske komisije Moscovici izjavio da je Vlada predvođena SDP-om obavila ogroman posao i na tome joj čestitao", pohvalio se Bauk.

HDZ: Vlada bezidejna i stvara nesigurno okružje za investitore

Iz HDZ-a su u ponedjeljak prozvali Vladu jer je, ocjenjuju, bezidejna i ležerna, a administrativnim barijerama zatvara vrata i stvara nestabilno i nesigurno okružje koje tjera investitore i poduzetnike, te loše koristi dostupne izvore financiranja, poput fondova EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Imamo otvorene izvore financiranja, ali nemamo ni jedan ozbiljniji projekt niti poduzetnički pothvat, jer su svima zatvorena vrata za investicije i projekte. Nisu riješene administrativne barijere, a Vlada ne radi na potrebnim reformama", rekla je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu napisa u njemačkom "Bild am Sonntagu".

Taj je list, pozivajući se na povjerljivu analizu Europske komisije, objavio da Hrvatskoj, kao i Grčkoj, prijeti bankrot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke koje su u Bildu objavljene, ističe Maletić, jasno su bile objavljene i od strane Europske komisije, MMF-a, Svjetske banke i drugih koji su ukazivali na katastrofalno stanje u Hrvatskoj.

U HDZ-u su, podsjeća Maletić, upozoravali da se uspješnim korištenjem europskih fondova dolazi sigurno do gospodarskog rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje je Hrvatska? Prognoze kretanja gospodarskog rasta za 2015. godinu je 0,2 do 0,3 posto, što je dno ljestvice europskih država članica, a još su poražavajuće dugoročne prognoze", rekla je Maletić.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo