HARAČ, BRAĆO, HARAČ: / Na zagrebačkoj ekonomiji naplaćuju ispite iako to ne bi smjeli

Image
Foto: Pixsell/Srednja.hr

Iako u stavku 7. Pravilnika o studiranju Sveučilišta u Zagrebu stoji kako se ispiti ne naplaćuju, Ekonomski fakultet studentima uzima 300 kuna za osmu prijavu ispita iz nekog kolegija.

16.12.2016.
9:40
Pixsell/Srednja.hr
VOYO logo

Studenti zagrebačkog Ekonomskog fakulteta izlazak na osmi, ujedno i posljednji pokušaj polaganje nekog ispita, moraju prijaviti putem prijavnice koja se kupuje u Skriptarnici fakulteta i to po cijeni od 300 kuna. Ne bi to bilo ništa neobično da u Pravilniku o studiranju Sveučilišta u Zagrebu ne stoji kako se ispiti - ne naplaćuju.

Takva praksa na snazi je od 2009. godine, piše Srednja.hr, a donio ga je tadašnji dekan fakulteta, sadašnji prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu, Tonći Lazibat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti misle da je zafrkancija

Studenti uglavnom za tu praksu ni ne znaju sve dok se ne nađu u situaciji prijave ispita osmi put, što je i logično budući da je naplaćivanje ispita potpuno nepoznat pojam na zagrebačkom Sveučilištu. Stoga mnogi pomisle da ih u Skriptarnici zafrkavaju kad ima kažu cijenu prijavnice.

Image
Foto: Srednja.hr

'Znala sam da je za prijavu osmog izlaska na ispit potrebno kupiti prijavnicu pa sam otišla u Skriptarnicu gdje su mi rekli da prijavnica za osmo polaganje ispita košta 300 kuna. Inače obične prijavnice koštaju dvije kune. Pomalo u nevjerici, nekoliko sam ih puta pitala zafrkavaju li oni mene, no rekli su da je cijena takva jer se zbog mog osmog polaganja ispita mora oformiti povjerenstvo. Na kraju sam prijavnicu i kupila po cijeni od 300 kuna, kako bih mogla pristupiti ispitu', rekla je jedna studentica Ekonomije za portal Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna procedura

S Fakulteta poručuju kako osmi izlazak naplaćuju po posebnoj proceduri kako bi se spriječila ishitrena prijava ispita. 'Praksa je pokazala da studenti ispite prijavljuju i kada nisu spremni, ne shvaćajući ozbiljnost prijavljivanja ispita i ne razmišljajući o posljedicama. S obzirom na ozbiljnost situacije i posljedice, upravo je ova naknada prevencija ishitrenoj prijavi osmog polaganja ispita', rekla je tajnica Fakulteta Martina Levačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo