pojas život spašava / HAK zbog preventivnih mjera nabavio simulator sudara, RTL među prvima na testiranju

46 milijuna kuna iznos je kazni koji je policija lani ispisala za više od 90 tisuća vozača koji se nisu vezali, a njih je u odnosu na godinu ranije sve više. Istovremeno, čak trećina poginulih u prometu nije bila vezana, a stručnjaci su uvjereni da bi u suprotnom dobar dio njih preživio

22.6.2015.
18:36
VOYO logo

Tupi udarac i sila koja će vas u sekundi izbaciti sa sjedala. Tako izgleda sudar ako niste vezani.

U HAK-u su stoga za prevenciju i edukaciju nabavili simulator sudara, uz već postojeći simulator prevrtanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako tijelo u trenutku zaustavljanja vozila u kojem se nalazi, nakon udara u tvrdu prepreku, drvo, kuću ili betonsku ogradu, nastavlja kretanje onom brzinom kojom se kretalo do toga trenutka", objasnio je Nenad Zuber, stručnjak za sigurnost u HAK-u.  

Pa što se onda događa ukoliko osoba u automobilu nije vezana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez pojasa tijelo vozača često izleti ili kroz vjetrobransko staklo, ili bi vozač tijelom naletio na upravljač, a moguć je i udarac glavom u armaturu vozila", dodao je Zuber. 

Unatoč tome, policija je lani s 500 kuna kaznila čak 91 i pol tisuću nevezanih vozača. Od 141 poginulog - čak 51 nije bio vezan. U HAK-u su su se stoga, zbog prevencije i edukacije, odlučili na jedan novitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi simulator pokazuje vam što se dogodi kada sletite s ceste, više se puta prevrnete i onda shvatite čemu služi pojas. 

A da ga je pametno koristiti najbolje se uči na vlastitom iskustvu, u ovom slučaju bezopasnom, ali itekako upečatljivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim novim simulatorom zapravo planiramo obilazak cijele Hrvatske, biti prisutni na što većem broju javnih događanja, u školama, svi oni koji su zainteresirani, nek nam se jave", rekao je Alen Vojvodić iz HAK-a. 

Da statistika poginulih koja je u pozitivnom trendu i dalje nastavi padati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo