SUDAR U ZAGORJU / Grabar-Kitarović: 'Da sam znala što se dogodilo, zaustavili bismo autobus'

Image
Foto: PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je posjetila vozačicu iz oštećenog automobila Silviju Soldo

12.12.2019.
18:31
PIXSELL
VOYO logo

Dva dana nakon što je službenim autobusom predsjedničke kampanje vozač Kolinde Grabar-Kitarović u štićenoj koloni udario u automobil koji mu se pomaknuo uz rub ceste, predsjednica je posjetila oštećenu vozačicu Silviju Soldo

U pitanju je lakša prometna nezgoda, no javnost je šokirala činjenica da se nitko iz predsjedničine kolone nije zaustavio provjeriti ima li ozlijeđenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođi sam se duboko ispričala"

Na autobusu s likom hrvatske predsjednice i danas se vide oštećenja od nesreće od prije dva dana. Za nju je, kaže Kolinda Grabar Kitarović, saznala tek sinoć. "Ono što vam mogu reći je da sam se gospođi duboko ispričala radi toga jer ja doista nisam znala da se to dogodilo", kazala je Grabar-Kitarović. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica se danas susrela s oštećenom koja za RTL poručuje da joj je Kolinda Grabar Kitarović ponudila da će pokriti štetu nastalu na automobilu, te korištenje zamjenskog automobila dok se njen ne popravi.

Prvi poziv policiji stigao je iz štićene kolone

Prema informacijama iz PU krapinsko - zagorske, Soldo je nesreću prijavila u 18.55, no prvi poziv zaprimili devet minuta prije - iz štićene kolone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjesto nesreće za nekoliko minuta stigla je patrola koja je bila u blizini i čekala dok nije došla ekipa za očevid. "Da sam znala da se dogodilo, zaustavili bismo autobus, ja bih izašla vidjeti kako se osjećaju osobe koje su u automobilu. Najbitnije mi je zdravlje ljudi", kazala je predsjednica. 

No, iako je osiguranju izrazila svoje nezadovoljstvo što je nisu informirali, ljudi koji je štite joj ipak ne bi dopustili da stane. Standardna formacija štićene kolone osobe 1. kategorije sastoji se od glavnog vozila, koje može biti automobil, kombi ili, kao u ovom slučaju autobus, dva vozila sigurnosti, te prethodnice i zaštitnice - označenih policijskih vozila. U takvoj formaciji manja vozila su po uskoj prometnici uspjela proći pored parkiranog automobila u kojem su bili gospođa Soldo i njen sin. No, veći autobus je zapeo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavno vozilo se ne zaustavlja"

Šef osiguranja prvog hrvatskog predsjednika Mate Laušić kaže - glavno vozilo se ne zaustavlja. "Primarno je da glavno vozilo, ako nije oštećeno nastavlja vožnju bez zaustavljanja. To je apsolutni prioritet", kazao je Laušić.

Sličnu je situaciju imao i on 1991. kada je pratio Tuđmana u Ljubljanu. U sudaru je stradao policajac na motociklu. "Jedan kombi je pretjecao kolonu, motorist je naletio na njega, došlo je do udesa. Mi smo bez zaustavljanja nastavili dalje vožnju, međutim, ja sam zapovjedio da zaštitnica ostane", kaže Laušić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je divljanje"

Iz policije kažu da se nitko nije zaustavio jer je policijska ophodnja bila u neposrednoj blizini. Sve to nedovoljno je uvjerljivo za predsjedničine protukandidate.

"Jedno je kad potrpate pola HDZ-a u autobus, polijepite ga svojim photoshopom i onda začepite zagorske ceste, a drugo je kad idete u automobilu koji vam je dio osiguranja, kad sjedite sami u tom automobilu, onda je to po zakonu. Onda je to divljanje", kazao je danas Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ti autobus očeše nekakav automobil, trebaš stati i vidjeti, nema tog protokola u svijetu da bi se dogodila takva stvar a da ne izađeš van i pristojno upitaš što je", kazao je Miroslav Škoro

Grabar-Kitarović kaže da je njen vozač vozio prema uputama policije i ne vidi razlog da snosi sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo