ide modernizacija / Europski stručnjak preporučio Hrvatskoj kako riješiti problem opasnih željezničkih prijelaza

Na prijelazima je prošle godine život izgubilo sedmero ljudi, od čega je šestero smrtno stradalo na prijelazima s visokim stupnjem osiguranja

7.6.2018.
18:45
VOYO logo

Svakodnevno svjedočimo tragedijama, osobito mladih, zbog neodgovornog ponašanja u prometu. Upravo se zato u više od 40 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska, obilježava Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima. Zagreb je bio domaćini jubilarnoj, 10. međunarodnoj konferenciji na kojoj se govorilo upravo o sigurnosti mladih.  

Marko Žubrinić, član Uprave HŽ Infrastrukture, pojasnio je kako će se do 2023. godine dići nivo sigurnosti na svim pružnim prelazima tako što će se osigurati 250 milijuna kuna za modernizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijelazima je prošle godine život izgubilo sedmero ljudi, od čega je šestero smrtno stradalo na prijelazima s visokim stupnjem osiguranja. U 95% slučajeva, uzrok nesreća je nesmotrenost sudionika u prometu. Zabilježeno je i više od 500 lomova polubranika ove godine što je više nego lani.

U sve je uključena i policija. Uz pojaseve, alkohol i kacige, imat će posla i s prugama. "Ako se vidi da postoji stanovita prometna nekultura, ta mjesta zaista postaju točke potencijalnog stradavanja", komentira državni tajnik MUP-a, Žarko Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje su predložili Europski stručnjaci: "Vlada i HŽ Infrastruktura bi trebali pokušati ukloniti željezničko-cestovne prijelaze gdje je moguće i napraviti tunele", rekao je Pier Eringa, predsjednik Europske željezničke infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo