Stvar je i u oglašavanju / Energetska pića mogla bi biti manje dostupna mladima, Križan za RTL: 'Problem su sva zaslađena pića'

Odgovorila je na neka ključna pitanja vezana uz moguću zabranu dostupnosti energetskih pića maloljetnicima

12.6.2021.
19:15
VOYO logo

Energetska pića do kojih maloljetnici mogu jednostavno doći, mogla bi postati stvar prošlosti. Liječnici upozoravaju da uz ubrzan rad srca, izazivaju i dugoročne tegobe. 

U studiju RTL-a Danas bila je Helena Križan iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a. 

Upravo je od HZJZ-a i krenula inicijativa koja bi energetska pića djeci učinila manje dostupnima ili nedostupnima. Za što se zalažete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ograničavanje mogućnosti konzumacije kod maloljetnika i djece pozdravljamo, uvijek potičemo javnozd regulacije koje će stvarati uvjte da zdravije navike budu dostupne, a da druge navike koje donose skraćivanje života ne podržavamo. U tom smjeru uvijek idemo u bilo kojem području. 

Koliko smo daleko od zabrane energetskih pića među djecom? Mislite li da bi zabrana uopće pomogla?

Konkretna zakonska rješenja ne znamo kakva će biti, ali djeci ne bi trebala biti dostupna pića takva. Važno je govoriti o svim pićima bogatima šećerom. Zaslađeni napici su odavno problem. Pokazuju da u Hrvatskoj 37 posto u dobi od osam godina više od 3 puta tjedno pije zaslađene naptike, iako je voda najzdravija. Vidimo da je to kod nas visok problem. 

Kako među djecom osvijestiti koliko su za njih nezdrava energetska pića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije važno osvještavati samo, važno je razmišljati što je djeci dostupno i što je to što se oglašava prema njima. Oglašavanje nije zabranjeno prema djeci. istraživanja pokazuje da petina škola oglašava hranu koja je nutritivno siromašna, a bogata šećerom. Nema školske kuhinje u mnogim školama...Ima puno problema.

Ne možemo uvijek kao društvo su odgovornost svaliti na roditelje, važna je edukacija i na sastancima s roditeljima, liječnicima, djecom... Bitno je obratiti pozornost da ne činimo te stvari privlačnima i dostupnima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem su i dućani, trgovine koji prodaju ovakve namirnice tik pored škola...

To je isto problem. Jedno od rješenja bilo je kada je Hrvatska išla u dodatno oporezivanje zaslađenih pića. U drugim državama se to pokazalo dosta uspješno. Bilo bi dobro da se neke namirnice označe kao opasnije, neke bolje za zdravlje, kako biste znali koji je bolji izbor - bitna je strategija koja je opširna. Ministar je najavio akcijski plan protiv debljine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo