DVA DANA DO KONSTITUIRANJA / Doznajemo: Potpredsjednici Sabora bit će Radin, Reiner i Penava. Oporba još neodlučna

Image
Foto: P. Macek., D. Puklavec, M. Lukunić/Pixsell

Andrej Plenković odlučio je i tko će biti predsjednici četiri odbora koji su nužni za konstituiranje Sabora i izglasavanje nove Vlade, imena je predstavio jučer članovima stranačkog predsjedništva

14.5.2024.
13:57
P. Macek., D. Puklavec, M. Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Dva su dana do konstituirajuće sjednice Sabora, kadrovska križaljka još nije gotova ni za Vladi, ali ni za Sabor, ali isplivavaju pojedina imena.

Ipak, RTL doznaje imena potpredsjednika Sabora i predsjednike nekih saborskih odbora. I dok se očekuje da neće biti problema s izglasavanjem Gordana Jandrokovića za novog starog predsjednika Sabora, i dalje je nejasno tko će popuniti pet potpredsjedničkih mjesta i to tri iz redova vladajućih, a dva iz oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući odlučili, oporba još nije

S obzirom na novu većinu, tri vladajuća mjesta podijeli će se između HDZ-a, DP-a i manjinskih zastupnika, a svatko od njih dobit će po jednog potpredsjednika.

Kako doznajemo, premijer Andrej Plenković jučer je članovima stranačkog predsjedništva otkrio da HDZ-ov potpredsjednik Sabora ostaje Željko Reiner. Domovinski pokret na tu će poziciju imenovati predsjednika stranke Ivana Penavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DANAS BI NAPUNIO 102 GODINE /

Franjo Tuđman izrekao je prije smrti riječi koje i danas odzvanjaju: 'Želim Hrvatsku koja...'

Image
DANAS BI NAPUNIO 102 GODINE /

Franjo Tuđman izrekao je prije smrti riječi koje i danas odzvanjaju: 'Želim Hrvatsku koja...'

Najzanimljivije je rješenje za potpredsjednika iz redova manjina. Kako od izvora bliskih manjinskom klubu zastupnika doznajemo, treći potpredsjednik vladajućih trebao bi ostati zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

To je klub odlučio jučer nakon što je Andrej Plenković jasno rekao da će jedno od tri mjesta, koje predlažu vladajući, ići zastupniku nacionalne manjine. Podsjetimo, Radin i tri zastupnika SDSS-a nisu dio nove većine u Saboru jer je uvjet DP-a bio da SDSS ne bude dio te većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković odlučio je i tko će biti predsjednici četiri odbora koji su nužni za konstituiranje Sabora i izglasavanje nove Vlade.

Na čelu Mandatno-imunitetnog povjerenstva ostaje zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janović, ministar pravosuđa Ivan Malenica koji karijeru želi nastaviti u Saboru, a ne ministarstvu. Malenica će biti predsjednik Odbora za Ustav. Tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić bit će predsjednik Odbora za zakonodavstvo, a na čelo Odbora za imenovanje doci će zastupnik Pero Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućem sazivu Sabora Plenković pak želi da HDZ-ov Klub zastupnika vodi Ante Sanader koji će zamijeniti Željka Reinera koji je pak klub u prošlom mandatu preuzeo od Branka Bačića nakon sto je Bačić postao ministar graditeljstva.

S druge strane, oporba još nije dogovorila mjesta koja pripadaju oporbenih strankama. To su dva mjesta potpredsjednika Sabora te odbori. Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a na naše pitanje kaže da će se oporba najprije dogovoriti o predsjedničkim mjestima odbora koji pripada oporbi, a onda razgovarati o potpredsjednicima Sabora koja u pravilu idu prvoj i drugoj najjačoj oporbenoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prošlom sazivu izmijenilo se četiri oporbenih potpredjednika zbog sukoba unutar stranaka, a mandat su završili Sabina Glasovac iz SDP-a i Davorko Vidović iz Socijaldemokrata,koji su nastali nakon raskola SDP-a te postali najbrojniji klub u Saboru.

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Anušić: 'Kadrovska križaljka je gotova'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo