'IMALI SMO TRI PORUKE' / Plenkovića pitali može li koalicija s DP-om ugroziti odnose s EU: 'Milanović je notorni kršitelj Ustava'

Andrej Plenković je bio jedan od glavnih govornika na godišnjoj konferenciji u budućem europskom proračunu

29.4.2024.
12:45
VOYO logo

Budući europski višegodišnji proračun treba osigurati konkurentniju Europu, temeljenu na solidarnosti i fleksibilnosti, zatim socijalnu konvergeniciju, zaštiti blagostanje građana te pojačati ulogu EU-a u svijetu, rekao je u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je, kao jedan od glavnih govornika na godišnjoj konferenciji u budućem europskom proračunu, koju su organizirali Europska komisija i belgijsko predsjedništvo Vijeća EU-a, istaknuo da je budući proračun ključni instrument za budućnost EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga Plenković se obratio novinarima.

"Imali smo tri poruke, prva je da proračun ima snažnu dimenziju jedinstvenih nacionalnih omotnica. U Hrvatskoj to vidimo kroz kohezijsku politiku, kroz politiku poljoprivrede. Do sada smo iz zajedničkih europskih sredstava dobili preko 20.2 milijarde eura. U plusu smo 14.5 milijarde eura. Koristi su takve da nam ta sredstva omoguću brže lovljenje koraka s onima koji su u EU ili dulje ili su ekonomski snažniji i razvijeniji. Drugi element se odnosio na investicijski dio, konkurentnost. Treće, sredstva koja EU na globalnoj razini u ovim geopolitičkim okolnostima čini relevantnom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je danas bio početak, pa je novinarku zanimalo što ga je motiviralo da sudjeluje na prvom razgovoru na najvišem nivou. "Mene su zvali na istu konferenciju prije dvije godine. Ja sam uz Orbana i rumunjskog predsjednika četvrti po stažu i zovu one šefove Vlade koji su dugo u igri i čije poruke žele čuti."

Image
KUHA SE SCENARIJ /

Plenković na pragu većine? Pavliček: 'Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om'

Image
KUHA SE SCENARIJ /

Plenković na pragu većine? Pavliček: 'Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om'

Slaganje koalicije

Na pitanje ima li nešto novo vezano za slaganje koalicije, Plenković je rekao da zasad nema i da su razgovori popodne. "Ima puno medijskih špekulacija, ali najbitnije je da su birači rekli što misle, HDZ je dobio relativnu većinu. Sada razgovaramo o sastavljaju nove parlamentarne većine, kroz sljedeće dane ćemo dogovoriti većinu i sastaviti Vladu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio da se žuri nazad u Hrvatsku. "Cilj je nastaviti razgovore, približiti stajališta i ići korak dalje u stvaranju parlamentarne većine", rekao je i otkrio da ne pregovara s nikim drugim pored Domovinskog pokreta.

"Imali smo istu situaciju 2016., tada smo isto imali 61 mandat i formirali smo Vladu. Trebalo nam je mjesec i 5-6 dana kada sam prikupio 91 potpis, zadnji put mi je trebalo dva sata nakon izbora. Sada ćemo razgovarati više nalik 2016. godine. Mi ćemo to učiniti kraće nego su belgijski standardi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednika Zorana Milanovića je prozvao zbog kršenja Ustava i nefer kampanje. Za Peđu Grbina i Milanovića kaže da su trebali dati ostavke nakon "teškog poraza". "Mi smo jednako snažni kao i prije".

Plenković je odgovorio i na pitanje, može li koalicija s Domovinskim pokretom ugroziti odnose s Europskom unijom. "Ma ne, ne može ništa ugroziti. Hrvatska je 11 godina za dva mjeseca u EU, stabilna, demokratska zemlja. Imali smo pokušaj Milanovića kao notornog kršitelja Ustava, čovjeka koji ima antieuropske stavove, vodi prorusku politiku, nažalost remeti taj jedan logički odabir hrvatskog naroda. Zato smo mi tu da ju držimo na pravoj strani povijesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro više...

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo