A GDJE JE STIPENDIJA? Općine diljem Hrvatske blokirale simbolične isplate studentima uz objašnjenje: / 'Nema faksa'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Studenti se žale da hrvatske općine tijekom krize uzrokovane koronavirusom ne isplaćuju stipendije uz obrazloženje da 'nema faksa'

5.5.2020.
11:02
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Općine diljem Hrvatske "love u mutnom", blokirale su isplatu simboličnih stipendija jer "nema faksa" i "nema novaca", piše portal MojFaks.com. Naime, nakon što su prošli tjedan dobili dojavu jedne studentice koja se požalila se da kao stipendistica jedne općine u Krapinsko-zagorskoj županiji stipendiju u iznosu od 250 kuna za travanj nije dobila, jer kako su joj objasnili nadležni ljudi iz općine trenutno "nema fakulteta", u tjedan dana portal MojFaks zaprimio je još nekoliko e-mailova studenata iz različitih dijelova Hrvatske.

Nitko od studenata nije se želio javno eksponirati, ali su informacije poznate redakciji. Zbog malih sredina iz kojih svi oni dolaze, strahuju da bi mogli snositi određene sankcije ako se otkrije njihov identitet. Javilo se još četvero studenata s istim problemom, iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zadarske županije te jedne otočne općine u Primorsko-goranskoj županiji. Kod nekih, matična općina kasni s isplatom posljednje rate, a kod jedne studentice čak s isplatom rate za veljaču pa nadalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram vam reći kako ja također nisam dobila stipendije. Ne samo za travanj, nego mi je zadnja stipendija bila isplaćena za siječanj. Također dolazim iz jedne male općine u Krapinsko-zagorskoj županiji, a mjesečna stipendija iznosi 400 kuna", rekla je studentica za MojFaks. Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, tvrdi kako ipak Krapinsko-zagorska županija i dalje isplaćuje stipendije i financijske potpore studentima i učenicima u skladu s potpisanim Ugovorima.

Image
'RISKIRAMO DA SE VRATIMO NA POČETAK': /

Znanstvenici upozoravaju na događaje koji su super širitelji korone

Image
'RISKIRAMO DA SE VRATIMO NA POČETAK': /

Znanstvenici upozoravaju na događaje koji su super širitelji korone

Ima li osnove za otkazivanje ugovora?

"Kako studenti nisu prestali studirati jer i dalje studiraju, a nastava se održava online, nema osnove da se ugovori otkazuju, osim ako je u ugovoru navedeno da se stipendija daje samo i isključivo za podmirenje troškova prijevoza ili stanovanja izvan mjesta prebivališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se moglo reći nešto pouzdanije trebalo bi dakle izvršiti pregled svakog ugovora. U ugovoru se obično navodi i kako se rješavaju slučajevi sporova između ugovornih strana, a ako to nije posebno ugovoreno, onda vrijede pravila o nadležnosti za sudske sporove u građanskopravnim sporovima", kaže redoviti profesor na Pravnom fakultetu dr. sc. Ivan Koprić koji je uputio studente prema Pravnoj klinici Zagrebačkog pravnog fakulteta gdje mogu dobiti stručan savjet.

Izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za MojFaks rekao je kako opravdanje općina da se nastava ne izvodi nije valjano jer nije istinito. "Nastava na Sveučilištu u Zagrebu nije prestala. Ona je samo prešla u online okruženje." Prema Đulabiću, Hrvatska nije proglasila izvanredno stanje u pravnom smislu pa zbog toga nema ni osnove na temelju toga uskraćivati preuzete obaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugačiji način uplate

Odgovorni iz samo jedne općine odlučili su isplatiti stipendije tijekom pisanja teksta portala MojFaks. Studentici s kojom su razgovarali novac je uplaćen prošloga petka. "Inače u opisu plaćanja uvijek piše na koji se točno mjesec odnosti isplata, a ovaj put tog podatka nema, piše samo 'pomoć u školovanju'", kaže studentica iz jedne općine s područja Krapinsko-zagorske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Koprivničko-križevačke županije obećavali su da će se cijela situacija riješiti, ali do objave teksta uplata nije bila izvršena, piše MojFaks.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo