VIDEO: / Zbog njih se u bivšoj Jugi umiralo od straha!

Žanrovi poput horora i znanstvene fantastike bili su prava rijetkost u jugoslavenskom filmu.

5.5.2011.
13:38
VOYO logo

Titov ukus, kažu, naginjao je vesternima, što je stvorilo najpopularniji žanr tog vremena "partizanski spektakl", čiji su se redatelji ugledali na velike holivudske filmaše, a čuvene kaubojske scene prebacivali u partizanski film.

Ideologija i estetika socrealizma utjecala je na dominantnu estetiku i ideju filma, a fantastični i horor elementi nisu mogli biti prihvaćeni, jer su se u ateističkom društvu smatrali praznovjerjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, poneka vještica, vampir ili izvanzemaljac, uspjeli su se, manje ili više, neopaženo provući.

Trojka.rs piše o pet filmova, koji su unatoč političkom i društvenom kontekstu tog doba, ipak uspjeli zaživjeti te opstati i u takvom društvenom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. ČUDOTVORNI MAČ, režija Vojislav Nanović, 1950.Čudotvorni mač, adaptacija bajki "Baš Čelik" i "Zlatna jabuka i devet paunica", jedan je od rijetkih filmova jugoslavenske kinematografije koji pripadaju žanru fantastike.

Zanimljivo je i da je upravo taj film, koji je dobio mnoge negativne kritike, ujedno i prvi jugoslavenski film izvezen na strano tržište, u Izrael i Ameriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. LEPTIRICA, režija Đorđe Kadijević, 1973. Sava Savanović, poznatiji kao jedan od prvih srpskih vampira, proslavio se u filmu Leptirica. Bio je tema mnogih legendi, a vjeruje se da je zaista živio u mlinu koji se nalazi u Zarožju u Bajinoj Bašti.

To je prvi horor film snimljen u bivšoj Jugoslaviji, a u vrijeme kada je prikazan izazvao je jako burne reakcije. Nakon televizijske premijere, jedan je čovjek u Skoplju umro od straha, a mediji su napali redatelja, optužujući ga da publici, koja nije naviknuta na to, nudi uznemirujući sadržaj ''filmskog terorizma''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. IZBAVITELJ, režija Krsto Papić, 1976. Nakon Leptirice, drugi horor film koji je snimljen u Jugoslaviji bio je Izbavitelj, redatelja Krste Papića. Ovaj neobični horor s elementima fantastike, pričom i atmosferom sličan je čuvenom SF klasiku iz 1956. Invasion of the body snatchers, samo što su izvanzemaljci zamijenjeni štakorima.

4. ČOVJEK KOJEG TREBA UBITI, režija Veljko Bulajić, 1979. Najpoznatiji Titov redatelj napravio je jedan od najspektakularnijih domaćih filmova s elementima horora i fantastike. To i ne treba čuditi, jer Veljko Bulajić je poznat po partizanskim spektaklima, kakav je recimo bio film Bitka na Neretvi (nominiran za Oscara).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulajićev film je jedan od najradikalnijih filmskih primjera obračuna s klerikalnim strukturama. Svećenici se u filmu bore za prevlast na zemlji, a u paklu vuku kotače dok ih bičuju gole žene.

5. GOSTI IZ GALAKSIJE, režija Dušan Vukotić, 1981. Film hrvatskog redatelja i proslavljenog animatora Dušana Vukotića, koji je za svoj kratki crtani film Surogat osvojio Oscara 1961., snimljen je u suradnji sa češkom produkcijom, a jednu od uloga tumači i Ljubiša Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neshvaćeni pisac znanstvene fantastike pokušava napisati roman o izvanzemaljcima koji stižu na zemlju. On ima jednu posebnu osobinu, da sve što zamisli može i stvoriti, pa će tako u malo primorsko mjesto sletjeti robotica Andra s izvanzemaljskom djecom. Ali ostvaruju se i strašne misli kao što je čudovište iz galaksije Arkana koje će napraviti rusvaj među znatiželjnim mještanima i turistima.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona